Lipiec - nowe wina w ofercie

2018-07-08

Lipiec - nowe wina w ofercie

Camponovo Rosso Toscana 2016

Tenuta di Sesta to 30 hektarów winnic. Produkuje Brunello di Montalcino, Rosso di Montalcino oraz proste, ale doskonałe czerwone toskańskie Rosso. Swoją historią sięga do czasów rzymskich, a obecnie stawia na nowoczesność i jakość. Zgodnie z hasłem "... wino zaczyna się w winnicy ..." uprawia się tutaj szlachetną odmianę Sangiovese Grosso, z którego to szczepu produkuje się doskonałe wina.

Kolor rubinowy czerwony, połyskliwy. Daje zapach czerwonych owoców oraz pikantnych aromatów. Ma średnie ciało z jedwabistymi taninami. Chociaż wino jest bardzo przystępne do picia, to zachowuje typowe silne cechy win z regionu Montalcino. 

Jedzenie:

Przyjemne do picia każdego dnia z powodu jego świeżości i aromatu. Pasuje na każdą okazję. Doskonałe z całą gamą potraw: czerwonych mięs oraz serwów



ColleStefano Verdicchio Di Matelica DOCG 2017

Wokół winnicy Collestefano jest tylko wieś. Od 1995 roku uprawa ekologiczna jest certyfikowana. Winnica jest częścią większego, samowystarczalnego i zrównoważonego systemu ekologicznego. Wszystko to jest daleko od jakiejkolwiek strefy miejskiej. Wino jest wytwarzane z ekologicznie hodowanych winogron. Zarówno podczas fermentacji, jak i klarowania wino jest przechowywane w stalowych pojemnikach, a następnie pozostawiane do dojrzewania w butelce.

Ta pyszna biel otwiera się aromatami kwiatu cytrusowego i białych owoców pestkowych. Pikantne, średnie podniebienie oferuje piękną głębię smaków, w tym soczystą mandarynkę, limonkę, białą brzoskwinię, gorzkie migdały i minerały. Wyraźna kwasowość rozjaśnia bogate smaki i prowadzi do czystego wykończenia.

Jedzenie:
Grillowane ryby, risotto z owocami morza, wędzone ryby, sushi.



Curto Nero d'Avola Eloro DOC 2014 

Gleba tego regionu ma bardzo wapienny charakter i jest częścią apelacji Eloro D.O.C. Winica znajduje się niedaleko miasteczka Avola, od którego pochodzi nazwa szczepu "Nero d'Avola". Jest to najgorętsza część Włoch, która cieszy się morską bryzą.

Wino ma intensywnie rubinowy kolor; w nosie wyczuwalne bardzo przyjemne nuty czerwonych owoców, piżma, śliwki i czystej czekolady. W ustach zachowuje świeżość, z dość przyjemną kwasowością i bardzo słodkimi taninami, z dobrą harmonią i długim posmakiem, który uwalnia specjalną nutę "carruba", typowego owocu regionu, którego nasiona potocznie zwane są chlebem świętojańskim.

Jedzenie:
Pasuje zarówno do ryb w sosach, ale przede wszystkim do pieczonej wołowiny, omletów z warzywami i serów.




Tenuta di Sesta Rosso di Montalcino DOC 2016 

Tenuta di Sesta to 30 hektarów winnic. Produkuje Brunello di Montalcino, Rosso di Montalcino oraz proste, ale doskonałe czerwone toskańskie Rosso. Swoją historią sięga do czasów rzymskich, a obecnie stawia na nowoczesność i jakość. Zgodnie z hasłem "... wino zaczyna się w winnicy ..." uprawia się tutaj szlachetną odmianę Sangiovese Grosso, z którego to szczepu produkuje się doskonałe wina.

Bardziej delikatny i łatwiejszy w piciu niż jego starszy brat Brunello, a jednocześnie smaczny, kuszący, z potencjałem i złożonością. Niewątpliwie typowe wino Montalcino, niewątpliwie toskańskie. Kwiatowe zapachy mieszają się z czerwonymi owocami i przyprawami, a wino jest mięsiste i świeże dla podniebienia, z długim przyjemnym finiszem. 

Jedzenie:

Doskonałe z całą gamą potraw z czerwonych mięs, dziczyzny.